Flow

 1. **Potencialių klientų generavimo šaltiniai:**

 Aprašymas:
Šis etapas apima įvairių kanalų, per kuriuos į jūsų svetainę ar verslą ateina potencialūs klientai, valdymą. Kanalai, tokie kaip SEO (organinis srautas), „Google Ads“ (mokami skelbimai), „Bark“ (platformos), socialinė medija ir rekomendacijos, yra kritiniai norint pasiekti didesnį klientų srautą.

Automatikos pavyzdžiai:
– **SEO automatizavimas:** Naudojant SEO stebėjimo įrankius (pvz., SEMrush, Ahrefs), automatiškai generuojamos ataskaitos, kurios parodo svetainės reitingų pokyčius, raktinių žodžių veikimą ir konkurentų analizę. Kas savaitę siunčiami el. laiškai komandoms su rekomendacijomis, kaip pagerinti SEO strategijas.

– **Google Ads automatizavimas:** Skelbimų platformos (pvz., Google Ads) siūlo automatizuotus biudžeto optimizavimo sprendimus, kad skelbimai būtų rodomi pelningiausiais raktažodžiais. Automatinės ataskaitos siunčiamos komandoms, informuojant apie kampanijos efektyvumą.

– **Rekomendacijų valdymas:** Galite sukurti automatizuotas padėkos kampanijas klientams, kurie nukreipia kitus. Pvz., po to, kai klientas pateikia rekomendaciją, automatiškai siunčiama padėka ir galbūt nuolaidos pasiūlymas kaip paskatinimas.

 

2. **Tinklalapio lankytojų veiksmai:**

Aprašymas:
Svetainės lankytojai turi galimybę tiesiogiai susitarti dėl skambučio, pateikti pasiūlymo prašymą arba naudotis nemokamais ištekliais, kuriuos galite pasiūlyti. Šiuos veiksmus reikia sekti ir analizuoti, kad klientas kuo toliau judėtų pardavimų tuneliu.

Automatikos pavyzdžiai:
– **Susitikimų planavimo automatizavimas:** Naudojant įrankius kaip „Calendly“ ar „Acuity Scheduling“, potencialūs klientai gali pasirinkti patogiausią laiką susitikimui arba skambučiui. Jų susitikimo duomenys automatiškai sinchronizuojami su jūsų komandos kalendoriais.

Pasiūlymų prašymų valdymas:** Kai klientas prašo pasiūlymo, CRM sistema (pvz., „HubSpot“, „Salesforce“) gali automatiškai sukurti užklausą, priskirti atsakingą pardavimų atstovą ir išsiųsti patvirtinimo el. laišką su laukiamu atsakymo terminu.

Pritraukimo magnetas:** Naudodami nemokamus išteklius, tokius kaip el. knygos ar gidai, galite automatiškai rinkti potencialių klientų kontaktinius duomenis. Po to prasideda automatizuota el. laiškų kampanija, siekiant palaikyti ryšį su šiuo potencialiu klientu.

Pavyzdys:
Jei klientas svetainėje prašo nemokamos el. knygos, automatiškai paleidžiama trijų el. laiškų sekos kampanija: pirmasis laiškas patvirtina išsiųstą el. knygą, antrasis pateikia papildomą naudą, o trečiasis kviečia suplanuoti susitikimą su pardavimų atstovu.

 

3. **Automatizuotas naujų potencialių klientų sekimas:**

 Aprašymas:
Potencialūs klientai, kurie užpildo formas, gauna individualizuotus automatinės komunikacijos srautus. Tai yra kritiškas žingsnis siekiant užmegzti ir palaikyti ryšį su klientu, kuris dar nėra pasirengęs pirkti iškart.

Automatikos pavyzdžiai:
– **El. pašto sekos kampanija:** Naudodami įrankius kaip „Mailchimp“ ar „ActiveCampaign“, galite sukurti daugiapakopę el. laiškų kampaniją, kuri reguliariai siunčia naudingą turinį (pvz., patarimus, apžvalgas, atvejų tyrimus) ir kviečia susisiekti.

– **Segmentavimas:** CRM sistema gali segmentuoti naujus potencialius klientus pagal jų veiksmus (pvz., atidarė el. laišką, užpildė formą) ir automatiškai priskirti juos atitinkamam kampanijos segmentui. Pvz., jei klientas neatsako į pirmąją el. laiškų seką, jam siunčiama kitokia kampanija.

Pavyzdys:
Kai klientas įveda savo el. pašto adresą norėdamas gauti pasiūlymą, automatiškai siunčiama el. laiškų seka, kurioje pirmasis laiškas patvirtina gavimą, antrasis suteikia daugiau informacijos apie produktus, o trečiasis kviečia suplanuoti susitikimą su pardavimų komanda.

 

4. **Pardavimo skambutis:

 Aprašymas:
Pardavimo skambučio metu aptariami kliento poreikiai, galimi sprendimai ir sudaromos sąlygos tolesnei partnerystei. Tai svarbiausias etapas, per kurį pardavimo atstovas turi užmegzti pasitikėjimo ryšį.

Automatikos pavyzdžiai:
Skambučių automatikos:** Galima naudoti sistemas kaip „Outreach“ ar „SalesLoft“, kurios automatiškai planuoja skambučius, primena apie būsimus pokalbius ir įrašinėja bei analizuoja skambučių rezultatus.

Po skambučio stebėjimo automatika:** Po skambučio CRM gali automatiškai siųsti el. laiškus su apibendrinimu, pasiūlymais ar kitais susitarimais, kuriuos aptarėte su klientu.

Pavyzdys:
Pardavimų komanda naudoja „Salesforce“, kur po kiekvieno skambučio automatiškai sukuriamas užduočių sąrašas, kuriame nurodomi tolimesni žingsniai, pvz., siųsti pasiūlymą ar suplanuoti kitą pokalbį.

5. **Sekimas po skambučio:**

Aprašymas:
Po pardavimo skambučio gali prireikti papildomų veiksmų, kad klientas būtų paskatintas toliau bendrauti arba apsispręsti. Svarbu užtikrinti nuolatinį ryšį ir teikti papildomą informaciją.

Automatikos pavyzdžiai:
– **Sekimo el. laiškai:** Naudojant „HubSpot“ arba panašias CRM sistemas, automatiškai siunčiami el. laiškai, primenantys apie aptartus klausimus, suteikiant papildomos informacijos ar pateikiant kitus pasiūlymus.

– **Skambučių planavimo automatika:** Jei skambutis nebuvo suplanuotas, sistema automatiškai siunčia priminimus klientui per el. paštą arba SMS žinutes, skatindama suplanuoti pokalbį.

 Pavyzdys:
Jei skambutis neįvyksta, CRM sistema siunčia el. laišką su kalendoriaus nuoroda, kad klientas pats galėtų pasirinkti naują skambučio laiką.

 

6. **Kliento pasiruošimas:**

Aprašymas:
Klientai gali būti skirtinguose pasirengimo etapuose – kai kurie pasiruošę iškart, kiti gali prašyti daugiau laiko apsispręsti, o kai kurie gali nuspręsti nebesusidomėti jūsų pasiūlymu.

#### Automatikos pavyzdžiai:
– **Klientų būklės sekimas:** Naudodami CRM sistemas, galite automatiškai priskirti klientus „pasiruošusiems“, „reikia daugiau laiko“ ar „nebesidomintiems“, remiantis jų elgesiu ar reakcijomis į pasiūlymus.

Pavyzdys:
Jei klientas nesureagavo į skambutį ar el. laišką, sistema priskiria jį „reikia daugiau laiko“ kategorijai ir automatiškai pradeda tolimesnę sekimo kampaniją.

Gerai, tęsiu su likusiais verslo proceso etapais, detalizuodamas kiekvieną žingsnį, įskaitant pasiūlymus dėl automatizavimo ir pavyzdžius.

7. **Sutarties pasirašymas / apmokėjimas:**

Aprašymas:
Kai klientas pasirengęs, pasirašoma sutartis ir atliekami apmokėjimai. Šiame etape svarbu, kad procesai vyktų sklandžiai ir greitai, kad klientai nesusidurtų su jokiomis kliūtimis.

Automatikos pavyzdžiai:
– **Elektroninės sutartys:** Naudodami sistemas, kaip „DocuSign“ ar „PandaDoc“, galite automatizuoti sutarties siuntimą, stebėti pasirašymo procesą ir informuoti pardavimų komandą, kai sutartis yra patvirtinta. Sistema automatiškai primena klientui, jei sutartis nebuvo pasirašyta per tam tikrą laiką.

– **Apmokėjimo automatizavimas:** Galima naudoti integruotas mokėjimo sistemas (pvz., „Stripe“, „PayPal“), kurios automatiškai siunčia sąskaitas faktūras ir atnaujina kliento būklę CRM sistemoje, kai apmokėjimas yra gautas. Be to, gali būti siunčiami automatizuoti priminimai dėl nesumokėtų sąskaitų.

Pavyzdys:
Po pardavimo skambučio klientas gauna automatinį el. laišką su „DocuSign“ sutartimi. Kai sutartis pasirašoma ir mokėjimas atliekamas per „Stripe“, sistema automatiškai informuoja pardavimų komandą ir siunčia patvirtinimą klientui.

8. **Sutarties patvirtinimo ir apskaitos automatizavimas:**

Aprašymas:
Po sutarties pasirašymo reikalingi papildomi procesai, pavyzdžiui, apskaitos atnaujinimas ir kitų verslo operacijų pradėjimas, kurie gali būti automatizuoti, siekiant užtikrinti efektyvumą.

Automatikos pavyzdžiai:
– **Automatinė apskaita:** Naudodami integruotas apskaitos sistemas (pvz., „QuickBooks“, „Xero“), sutartys ir mokėjimai automatiškai sinchronizuojami su apskaitos duomenimis. Galima kurti automatines ataskaitas apie pajamas ir išlaidas bei siųsti jas atsakingiems asmenims.

– **Projektų valdymo automatizavimas:** Kai sutartis patvirtinama, projektų valdymo sistema (pvz., „Trello“, „Asana“) automatiškai sukuria naują projektą, paskirsto užduotis komandoms ir informuoja atsakingus darbuotojus apie naują darbą.

Pavyzdys:
Kai klientas pasirašo sutartį ir atlieka mokėjimą, sistema automatiškai sinchronizuoja šią informaciją su „QuickBooks“ ir pradeda naują projektą „Asana“, priskirdama užduotis projekto vadovui ir komandos nariams.

9. **Projekto valdymas ir komandos informavimas:**

#### Aprašymas:
Po sutarties pasirašymo svarbu užtikrinti, kad visi komandos nariai būtų tinkamai informuoti ir kad būtų efektyviai valdomas visas projekto procesas.

#### Automatikos pavyzdžiai:
– **Komandos pranešimai:** Naudojant įrankius kaip „Slack“ ar „Microsoft Teams“, galima automatizuoti pranešimus komandoms apie naujus projektus, užduočių paskyrimus ir svarbius įvykius projekte. Taip pat galima naudoti automatinius darbo krūvio ataskaitų siuntimus vadovams.

– **Projektų valdymo automatizavimas:** Projektų valdymo platformos kaip „Monday.com“, „Trello“ ar „Wrike“ gali automatizuoti užduočių paskirstymą, sekimo sistemą ir terminų priminimus.

#### Pavyzdys:
Kai projektas pradedamas, „Slack“ kanale automatiškai atsiranda pranešimas, informuojantis komandos narius apie naują projektą. „Monday.com“ sistemoje sukuriamas projektas su visomis reikiamomis užduotimis ir terminais, kurie priskiriami atitinkamiems komandos nariams.

10. **Paslaugos teikimas:**

Aprašymas:
Kai projektas prasideda, svarbu, kad paslaugos būtų teikiamos pagal sutartį ir kad visi etapai būtų efektyviai valdomi.

Automatikos pavyzdžiai:
– **Paslaugų teikimo ataskaitos:** Paslaugos teikimo metu galima naudoti įrankius kaip „Harvest“ arba „Toggl“, kurie automatiškai fiksuoja laiką, skirtą tam tikriems projektams, ir siunčia automatinės ataskaitas klientams bei komandoms.

– **Kliento atsiliepimų surinkimas:** Po kiekvieno paslaugos teikimo proceso galima siųsti automatinius prašymus klientams pateikti atsiliepimus (pvz., naudojant „SurveyMonkey“ ar „Google Forms“).

Pavyzdys:
Kai paslauga yra teikiama, „Harvest“ automatiškai seka darbuotojų darbo valandas projekte ir siunčia savaitines ataskaitas klientui su darbo eiga. Po projekto pabaigos automatiškai siunčiamas prašymas įvertinti paslaugą.

 

11. **Atsiliepimų ir įvertinimų rinkimas:**

Aprašymas:
Kai paslauga yra suteikta, svarbu rinkti klientų atsiliepimus ir vertinimus, kad būtų galima gerinti procesus ir stiprinti santykius su klientais.

Automatikos pavyzdžiai:
– **Atsiliepimų prašymai:** Po paslaugos suteikimo naudojant įrankius kaip „Google Reviews“ ar „Trustpilot“, automatiškai siunčiami prašymai klientams įvertinti teikiamas paslaugas. Taip pat galima naudoti „NPS“ (grynojo rekomendacijų rodiklio) apklausas, kurios padeda įvertinti klientų lojalumą.

– **Automatizuoti el. laiškai:** Priklausomai nuo gauto įvertinimo, sistema automatiškai siunčia padėkos laišką (jei įvertinimas 4-5 žvaigždutės) arba prašymą daugiau informacijos apie nepatenkinamą patirtį (jei įvertinimas 1-3 žvaigždutės).

 Pavyzdys:
Kai paslauga baigiama, klientas gauna automatizuotą el. laišką su prašymu palikti atsiliepimą „Google Reviews“. Jei klientas duoda aukštą įvertinimą, jam automatiškai siunčiama padėka su nuoroda į kitas paslaugas ar rekomendacijas.

12. **Atsiliepimų analizė ir el. pašto kampanijos:**

Aprašymas:
Klientų atsiliepimai naudojami ne tik vidiniams tobulinimo procesams, bet taip pat gali būti naudojami reklamos ir rinkodaros kampanijoms. Tai apima klientų atsiliepimų viešinimą ir automatinį sekimą su kitomis el. pašto kampanijomis.

Automatikos pavyzdžiai:
– **Atsiliepimų viešinimas:** Pozityvūs atsiliepimai gali būti automatiškai įkeliami į svetainę ar socialinius tinklus naudojant įrankius kaip „Zapier“, kurie jungia jūsų CRM ir socialinių tinklų platformas.

– **El. pašto kampanijos:** Automatinės rinkodaros sistemos (pvz., „Mailchimp“, „Klaviyo“) gali sukurti sekimo kampanijas, kurios siunčia naujienlaiškius arba specialius pasiūlymus klientams, kurie davė teigiamą atsiliepimą. Jei atsiliepimas buvo neigiamas, galima automatizuoti kampaniją, kuri padeda išspręsti problemą.

Pavyzdys:
Klientas, kuris davė 5 žvaigždučių įvertinimą, automatiškai gauna laišką su prašymu rekomenduoti draugams arba per socialinius tinklus. Jei įvertinimas buvo žemas, CRM sistema siunčia laišką su klausimu, kaip būtų galima pagerinti patirtį.